Purut (toinen laitos)

Urho ajaa urheiluautollaan ajankäytön seminaariin Veikkolan Palolaitokselle. Kaasujalka on yhtä painava kuin laitokseen vietävä viesti. Päällikkö on pyytänyt konsulttiapua Urholta, joka on kasvattanut, niittänyt ja korjannut mainetta sujuvana esiintyjänä. Laitoksen palomiehet ovat letkutornin ja työuupumuksen partaalla.

Matkalla Urho poikkeaa kuluneiden sanontojen kirpputorille ja näkee ihmisten köyhyyden: uutta ei ole varaa sanoa. Hän nappaa jotain kättä pitempää seminaaria varten: Ei vara venettä kaada, mutta vara-akku voi aiheuttaa kallistumista veneessä ja veneen hankinnassa. Kassalla käy ostoskäry. Mitä tekin kouluja käynyt mies täältä haette? Urho siihen: vanha vitsi on parempi kuin pullollinen ouzoa. Kun juo teetä tai veetä, palaa kieli – lapsuuteen ja jäätyy kiinni huurteiseen kaiteeseen. Puhu siinä sitten niille järkeä seminaareissa, kun kieli on kilon pultti.

Urhon auto sammuu risteykseen, ja hän myöhästyy seminaarista, jonka ohjelma sekoaa kuin lankakerä krapulaisen käsissä. Muutama hälytys ehtii tyhjentää palolaitosta, mutta hitaammat palomiehet pysyvät seminaarissa kuin terrakotta-armeija siirapissa. Urho ehtii kuin ehtiikin lounaalle. Ohjelmassa on heti lounaan jälkeen: ”hihat palavat – mitä teen.”

Lounas saa Urhon vatsanpurut mouruamaan neukkarissa kuuluvasti, eikä palopäällikön puhe kytevistä puruista helpota asiaa. Onneksi seuraavaksi katsotaan äänekäs elokuva, jossa palomies palaa loppuun. Pääosassa on Reima Luoto, joka on luotu osaan.

Elokuvan jälkeen Urho aloittaa esityksensä. Ensimmäiset 15 minuuttia hän selittää, miksi myöhästyi ajankäytön seminaarista. Sitten valkokankaalle syttyy Betlehemin tähti eli pylväsdiagrammi, jonka avulla Urho johdattaa palomiehet tieteen maailmaan. Diagrammi kertoo eri palolaitosten hälytysten määriä suhteessa lämpötilaan. Hän selittää kuvaa sanoin ja laajoin käsiliikkein. Viimeiset 15 minuuttia hän kertoo urheiluautostaan.

Illalla Urho vaihtaa vapaalle ja astuu satamassa vilkkuvaan laivaan. Toisen valssin loputtua hän saattaa naisen alakannelle ja puhuu tälle intiimisti. Kolmannen varvin ja nokkaunien jälkeen hän nousee yläkannelle ja on siellä kohtaava tulevan kumppaninsa, joka istuttaa hänet oikealle puolelleen. Vasemmalla sopertaa laitapuolen kulkija vaatteet riekaleina: siinä meni taas hyvä mies.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *